ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ - Απολογισμός χειμερινής περιόδου 2014-2015

Φάρος πολιτισμού και παιδείας η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς διένυσε έναν ιδιαίτερα παραγωγικό και μεστό χειμώνα. Παράλληλα με τις παραδοσιακές της λειτουργίες και υπηρεσίες, υλοποίησε πλήθος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων: σεμινάρια, λέσχες ανάγνωσης, βιβλιοπαρουσιάσεις, διαλέξεις, ξεναγήσεις, εργαστήρια …δράσεις πραγματικά χωρίς τέλος!!!!
Η εικόνα (infographic) δείχνει, με τη γλώσσα των αριθμών, μερικά από αυτά που συνέβησαν. Και όλα αυτά κυρίως με κέφι, διάθεση και γνώση του προσωπικού, στήριξη του συλλόγου Φίλων της Βιβλιοθήκης, συνεργάτες και χορηγούς. Αλλά, ας πάρουμε μια ιδέα, τι επιπλέον έγινε από τον Σεπτέμβρη 2014 μέχρι τον Ιούνιο 2015 (κι αυτά επιγραμματικά!):
 ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
 * Ομάδα Ανάγνωσης Λογοτεχνίας Ενηλίκων (για 7η συνεχή χρονιά), με συντονίστρια τη φιλόλογο Πόπη Αδαμάκη
 * 3 Ομάδες Ανάγνωσης Ψυχολογίας Ενηλίκων, με συντονίστριες τις ψυχολόγους Βούλα Μάμαλη, Δήμητρα Χαροκόπου
 * 3 Εναλλακτικές Ομάδες Ανάγνωσης για Νέους και Εφήβους, σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας. Με τις ψυχολόγους Δήμητρα Χαροκόπου, Δήμητρα Κιούση, και την κοινωνική λειτουργό Ειρήνη Μπαρώνη
 * Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, με εμψυχώτρια την εκπαιδευτικό Βασιλική Νιαβή.
 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
 * Σε συνεργασία με το σύλλογο Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς και τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, παρουσίαση του βιβλίου "ΜΕ ΛΥΜΕΝΟ ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ" της Λιβαδείτισσας συγγραφέως Μάρτυ Λάμπρου, στο Συνεδριακό Κέντρο Κρύας
 * Συναντήσεις μικρών αναγνωστών με τους συγγραφείς Αντώνη Παπαθεοδούλου, Μαρία Αγγελίδου και την εικονογράφο Μυρτώ Δεληβοριά. Σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ, και με αφορμή την παρουσίαση των βιβλίων «Όταν μεγαλώσω μπορώ να γίνω και…», «Καράβια που δεν φοβήθηκαν» και «Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία».
 * Συμμετοχή στον κύκλο εκδηλώσεων «ΜΗΝΑΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ» των εκδόσεων Πατάκης και σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας
 o Συναντήσεις εφήβων με τη συγγραφέα και δημοσιογράφο Στέλλα Κάσδαγλη σε σχολεία της πόλης. Θέμα συζήτησης «Σελίδες και Ιστοσελίδες»
 o Διάλεξη της ψυχολόγου Χριστίνας Ρασιδάκη με θέμα «Σχολείο και εξετάσεις; Δεν ψαρώνω!», στο Συνεδριακό Κέντρο «Χρήστος Παλαιολόγος»
 o Συναντήσεις εφήβων με τη συγγραφέα Λίνα Λυχναρά στα σχολεία της πόλης.
 ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
 * Βιωματικά σεμινάρια εκμάθησης φωτογραφίας για αρχάριους («Εισαγωγή στη Φωτογραφία») αλλά και για προχωρημένους («Καλλιτεχνική Φωτογραφία», με τον μαθηματικό κ. Δαμιανό Μωραΐτη (Οκτώβριος 2014-Ιούνιος 2015)
 * Δύο σεμινάρια «Δημιουργικής Επεξεργασίας ψηφιακών φωτογραφιών» (διάρκειας 12 ωρών έκαστο), με τον Δαμιανό Μωραΐτη.
 * 8 μαθήματα Νέων Τεχνολογιών (Άνοιξη 2015), στο Media Lab της Βιβλιοθήκης. Με την υπάλληλο της Βιβλιοθήκης μας Κατερίνα Κεράστα
 * Σεμινάρια "Αναζήτηση Εργασίας» και «Τα πάντα για το βιογραφικό», στο Media Lab της Βιβλιοθήκης. Με την υπάλληλο της Βιβλιοθήκης μας και υπεύθυνη του προγράμματος "Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη» Κατερίνα Κεράστα
 * Σεμινάριο "Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς» στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Άμφισσας
 * Σεμινάριο «Ηλεκτρονικοί αναγνώστες & E-books», στο Media Lab της Βιβλιοθήκης. Με την υπάλληλο της Βιβλιοθήκης μας Κατερίνα Κεράστα
 * Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής με συντονιστή τον Λιβαδείτη φιλόλογο/συγγραφέα Κώστα Πούλο.
 * Εργαστήρι «Εισαγωγής στην Ερασιτεχνική Αστρονομία» με τον Φυσικό Παύλο Γουναλάκη (Ιανουάριος-Ιούνιος 2015)
 * Σεμινάριο "Μουσική-Πολυμέσα-Νέες Τεχνολογίες" σε συνεργασία με το Τροφώνιο Ωδείο και με εισηγήτρια τη συνθέτρια και σολίστ κιθάρας Ελένη Σκάρκου.
 * Σεμινάρια ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (διάρκειας 20 ωρών), με σκοπό τη γνώση ηχοληψίας, επεξεργασίας ήχου και χρήσης των σχετικών προγραμμάτων του Music Studio του Media Lab της Βιβλιοθήκης με τον Πτυχιούχο του Τμήματος Ηλεκτρονικής Μουσικής Παραγωγής Αποστόλη Σύρο.
 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
 * Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιήθηκε το πρωτοποριακό και επιτυχημένο «Μυθολογικό εργαστήρι», για μαθητές/τριες των τάξεων Δ΄, Ε΄ και Στ' Δημοτικού. Με την εκπαιδευτικό Νιαβή Βασιλική.
 * Εκδήλωση για τους μικρούς μας φίλους «Τα Ήθη και Έθιμα του Δωδεκάμερου στη Λιβαδειά και αλλού...» Πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού Βασιλικής Νιαβή και με συμμετοχή των μουσικών Γιώργου Πούλου, Τάκη Γεωργίου και Χρήστου Μιχάλη.
 * Εκδήλωση, επίσης, για τους μικρούς μας φίλους «Τα ξωτικά κάνουν την μπουγάδα του Αϊ-Βασίλη!», με τη Μαρία Παπαλουκά.
 * Χειμερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ», με πλήθος δράσεων για παιδιά δημοτικού, δίδοντας έμφαση στην προώθηση της φιλαναγνωσίας, και με ποικίλη θεματική όπως ρομποτική, πειράματα, προγραμματισμό, οικολογία, φύση, κοινωνία, δημιουργίες και κατασκευές... Σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς του ΕΠΑΛ Λιβαδειάς και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και με την ενθουσιώδη (όπως πάντα) συμμετοχή εθελοντών.
 ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ
 * 21 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης:
 o Διάλεξη του ποιητή Αντώνη Φωστιέρη με θέμα: «Η ποίηση : ρυθμικά σκεπτόμενο αίσθημα», στο Media Lab της Βιβλιοθήκης
 * 2 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου:
 o Αφήγηση με θεατρικό τρόπο του παραμυθιού «Βάγια η Κουκουβάγια» στους μικρούς μας φίλους από την ποιήτρια και συγγραφέα Ιουλίτα Ηλιοπούλου
 * 23 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Δράσεις και εκδηλώσεις για το βιβλίο αλλά και …happenings ) σε συνεργασία με το σύλλογο Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς, που, εκτός των άλλων, μοίρασε δεκάδες τριαντάφυλλα σε όσους παρακολούθησαν τις δράσεις
 o Με κάθε δανεισμό και ένα τριαντάφυλλο! Μια πρωτοβουλία του συλλόγου Φίλοι της Βιβλιοθήκης.
 o Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά «Ταξιδιώτης της Γραφής» σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου.
 o ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΜΑΤΑ, για μαθητές Γυμνασίου – με την εκπαιδευτικό Κατερίνα Δημόκα.
 o Ο ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ για παιδιά – Εισήγηση-Παρουσίαση από την εκπαιδευτικό Βασιλική Νιαβή - Προβολή της ομώνυμης ταινίας (animation - διασκευή για παιδιά)
 o Συνάντηση με τον συγγραφέα ΣΩΤΗΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – με πρωτοβουλία των μελών της Ομάδας Ανάγνωσης Λογοτεχνίας της Βιβλιοθήκης. Συζήτηση για την ανάγνωση, τη λογοτεχνία, το βιβλίο, τη δυναμική της συγγραφής.
 o ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τους συντοπίτες μας μουσικούς Βασίλη Μιτσιάκο και Παναγιώτη Καρκάνα
 o Flash Mob στη Βιβλιοθήκη!!! Κοπέλες με μπλουζάκια με το hashtag «Αγαπώ τη βιβλιοθήκη μου» μας ξάφνιασαν ευχάριστα για λίγα λεπτά, τραγουδώντας και χορεύοντας. Εξαφανίστηκαν ….το ίδιο ξαφνικά!
 ΕΚΘΕΣΕΙΣ
 * Έκθεση φωτογραφίας από τους μαθητές των εργαστηρίων φωτογραφίας (περιόδου 2013-2014) και υπό την καθοδήγηση του κ. Δαμιανού Μωραίτη, στο Ισόγειο του Νερόμυλου (Πηγές Κρύας). Στα εγκαίνια πραγματοποιήθιηκε εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου «Η ελληνική φωτογραφία + Η φωτογραφία στην ελλάδα», στο Συνεδριακό Κέντρο Κρύας.
 * Συμμετοχή με έκθεση βιβλίων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Θ’ ΕΠΚΑ «Ο ήλιος ο ηλιάτορας και η αργυρή σελήνη», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας Βοιωτίας
 * Κορυφαία εκδήλωση η φωτογραφική έκθεση με έργα του Γιώργου Σεφέρη, που έγινε με πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης και σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Δήμο Λεβαδέων, το σύλλογο «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς» και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Νομού Βοιωτίας στο ισόγειο του Νερόμυλου, στη Λιβαδειά, από 11-17 Οκτωβρίου 2014. Στα εγκαίνια της έκθεσης, έγινε εισήγηση−συζήτηση για τον ποιητή, τον φωτογράφο και τον διπλωμάτη Γιώργο Σεφέρη.
 * Έκθεση Φωτογραφίας μες τίτλο «Στιγμές καθημερινές» και πάλι των ομάδων των Βιωματικών Σεμιναρίων (περιόδου 2014-2015), στο Ισόγειο του Νερόμυλου.
 ΔΙΛΑΕΞΕΙΣ – ΟΜΙΛΙΕΣ
 * Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, διάλεξη με θέμα «Μέθοδος διατροφής. Τρόπος ζωής», με την Αντωνία Ζηλιαναίου.
 * Διάλεξη-ομιλία με τίτλο «Mαθησιακές Δυσκολίες; Η απάντηση: ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ». Με τον ειδικό παιδαγωγό Γιάννη Νικολόπουλο.
 * Διάλεξη-ομιλία της Ψυχολόγου Παναγιώτας Λυμπεροπούλου με θέμα «Η σύγχρονη ελληνική οικογένεια σε μεταβατική φάση: (Ανα)ζητώντας προοπτική»
 ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»
 Μοναδικές δράσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» από τη Βιβλιοθήκη μας, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Future Library και την στήριξη του Δήμου Λεβαδέων
 * Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συλλέγω εμπειρίες», με δράσεις για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, από τις 12 έως τις 25 Μαΐου 2015, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και τα Ωδεία της πόλης (Δημοτικό, Τροφώνιο, Μητροπολιτικό), με τη συγγραφέα Μαριάννα Τεγογιάννη και τη WWF.
 * Συνάντηση μαθητών σχολείων και ωδείων με καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τη μονωδό Αθηνά Καστρινάκη και τον πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη. Στο Media Lab της Βιβλιοθήκης
 * Κορυφαία εκδήλωση του προγράμματος η παράσταση «Κάρμεν του Μπιζέ» (Όπερα της βαλίτσας), από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς.
 Περισσότερο υλικό (περιγραφές, φωτογραφίες, βίντεο κλπ.) μπορείτε να δείτε στο site της Βιβλιοθήκης (http://www.liblivadia.gr ) και στη Facebook σελίδα (https://www.facebook.com/levadia.library ). Και συνεχίζουμε…

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget