Ορκίστηκε η Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Θηβαίων

Oρκίστηκε, σήμερα 26 Μαΐου 2015 στο Δημαρχείο, παρουσία του Δημάρχου Θηβαίων κ. Σπύρου Νικολάου, η Δικηγόρος κα. Ματάλα Μαρία, που εκλέχθηκε για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Θηβαίων από το Δημοτικό Συμβούλιο,
 Είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Θηβαίων αποκτά Συμπαραστάτη του Δημότη, θεσμός, που προβλέπεται από τον νόμο του «Καλλικράτη».

 Η κα Ματάλα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Δ.Σ. έλαβε την απαραίτητη αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα συνολικά 26 ψήφους από τους 28 παρόντες συμβούλους (33 μέλη στο σύνολο).
 Το Γραφείο του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης θα στεγάζεται στο κτίριο του Δημαρχείου (Κύπρου 3) και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί με Δελτίο Τύπου το ωράριο λειτουργίας του.
 Σύντομο Βιογραφικό
 Η Μαρία Ματάλα του Δημοσθένη και της Όλγας, γεννήθηκε στη Θήβα το 1972. Προέρχεται από αγροτική οικογένεια και έχει έναν αδελφό, το γεωπόνο Σπύρο Ματάλα.  Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, έχει παρακολουθήσει πληθώρα επιμορφωτικών σεμιναρίων σχετικών με τη νομική επιστήμη και γνωρίζει τρεις ξένες γλώσσες. Εργάστηκε επί δεκαετία στο δικηγορικό γραφείο του γνωστού ποινικολόγου Νίκου Μαυρομάτη στην Αθήνα και από το 2008 διατηρεί ομώνυμο δικηγορικό γραφείο στη Θήβα ασκώντας μάχιμη δικηγορία. Είναι παντρεμένη με τον πολιτικό μηχανικό Ταξιάρχη Καρανάσιο και έχουν δύο παιδιά.
 Τι είναι ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
 Ο Συμπαραστάτης αποτελεί ένα νέο θεσμό διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και ΟΤΑ, που εισήχθη με τις διατάξεις του Προγράμματος «Καλλικράτης», και αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, ορθής εφαρμογής των νόμων, στη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής και διαφανούς διοίκησης.
Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 3 και 5 του άρθρου 77 του Ν. 3852/2010, ο συμπαραστάτης υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του δήμου, δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεων του και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερόμενους .
Ο Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης συντάσσει ετήσια έκθεση. Η ετήσια έκθεση παρουσιάζεται από τον ίδιο και συζητείται στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής κατά τις διατάξεις του άρθρου 217 του Κ.Δ.Κ., εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της.

Ο Συμπαραστάτης μπορεί επίσης να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεων της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης του, όσο και επ` ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος εντοπίζει. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, οι ειδικές προτάσεις του συμπαραστάτη υποβάλλονται στον δήμαρχο και κοινοποιούνται στο δημοτικό συμβούλιο και στον γενικό γραμματέα του δήμου. Τόσο η ετήσια έκθεση όσο και οι ειδικές προτάσεις του συμπαραστάτη αναρτώνται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του δήμου με φροντίδα των δημοτικών υπηρεσιών.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget