Γιατί άλλοι βλέπουν τη χώρα μας ως Χώρα Ευκαιριών; Δεν μπορούμε και εμείς;

Του Πολύδωρου Στελλάτου ....
 Η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα που συχνά θεωρούμε δεδομένα. Σύμφωνα με το “Ευτυχώς Άνεργος” Άλλαξε τα Δεδομένα. Δημιούργησε Νέες Ευκαιρίες, καταγράφονται τα παρακάτω :
 Δεν είναι πολλές οι χώρες στις οποίες το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη είναι τόσο υψηλό. Ακόμη και εάν κάποιος δεν συμφωνεί, η χώρα μας δεν μπορεί να συγκριθεί με χώρες όπου οι πολίτες τρέμουν να κάνουν έξοδο μετά τις 11 το βράδυ γιατί η πολιτεία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους (ή άλλες όπου η αστυνομία βάζει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους). Ακόμη και στις ελάχιστες περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών η Ελληνική Αστυνομία κατέχει από τα υψηλότερα ποσοστά εξιχνιάσεων παγκοσμίως.
 Ελευθερία Λόγου & Έκφρασης
 Ο κάθε πολίτης έχει μοναδικά δικαιώματα από το Σύνταγμα όσον αφορά την Ελευθερία της Έκφρασης. Η ελευθερία αυτή είναι κατοχυρωμένη από τους συμπολίτες και συχνά όσοι την καταστρατηγήσουν βρίσκουν απέναντι υπερασπιστές και μαχητές. Η ελευθερία στη χώρα αυτή έχει διανύσει μακρύ εξελιξιακό δρόμο συχνά ποτισμένο με αίμα ώστε να θεωρείται αρετή η αυστηρή εφαρμογή της. Θα μπορούσαμε εμπορικά να αξιοποιήσουμε αυτό μας το σπουδαίο προσόν; Γιατί όχι; Γιατί να μην λειτουργήσουμε ως σταυροδρόμι ανταλλαγής Ιδεών, Φιλοσοφιών και Ελεύθερης Έκφρασης των Λαών;
 Σεβασμός στην Πολυπολιτισμικότητα
 Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η ανθρωπότητα μεγαλούργησε μέσα από τη δημιουργική σύνθεση των Ανθρώπινων Τάσεων και την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων από όπου και εάν προέρχονται. Όπως έγιναν αποδεκτοί και σεβαστοί από ξένους λαούς έτσι και οι ίδιοι σέβονται ευλαβικά τη διαφορετικότητα και χαίρονται όταν αυτή γίνεται αιτία υπερηφάνειας (θυμηθείτε πόσο περήφανοι γινόμαστε καθώς διακρίνεται ο Αντετοκούμπο στο ΝBA).
 Ενώ σε άλλες χώρες δημιουργούνται γκέτο και φυλετικές φατριές που μάχονται η μία την άλλη εδώ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχει λίγη ξενοφοβία, αλλά με τόσα που έχει υποστεί ο νεοέλληνας λόγο κρίσης, δεν είναι παράλογο. Γιατί να μην γίνουμε υποδοχείς των διάφορων λαών; Στη συνέχεια μπορούμε πιο άνετα να συνάψουμε διαδραστικές διακρατικές και εμπορικές σχέσεις και να προωθήσουμε τα Ελληνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες μας .
 Κομβικό Γεωγραφικό Σημείο
 Η χώρα μας είναι σε ένα από το πιο κομβικά σημεία του πλανήτη. Ακριβώς στις παρυφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δυτική κουλτούρα (της οποίας γεννήτορας είναι η ίδια!) συνορεύει με την Ανατολή έχοντας πολλές επιρροές και δεσμούς. Δεν παύει να είναι «δυο βήματα» από την Αφρική. Με εργαλείο την ανήσυχη, ευρηματική και εξωστρεφή φύση του Έλληνα που, ανά τους αιώνες είχε οργώσει τα πέρατα της γης, έχει ισχυρό πλεονέκτημα στη κατανόηση, σύνθεση, συνεργασία και εξυπηρέτηση των λαών.
 Το κλίμα της Ελλάδας είναι από τα πιο ζηλευτά στο κόσμο. Οι βόρειοι λαοί «ερωτεύονται» τη ζεστασιά του ήλιου, με δεδομένο ότι οι ίδιοι περνούν πολύ σκληρούς χειμώνες. Οι ανατολικοί λαοί «τρελαίνονται» με το αιγαιοπελαγίτικο μαϊστράλι. Πάλι, εντός της επικράτειας καθένας μπορεί να γευτεί τις διακυμάνσεις του καιρού, δίχως όμως ακραία καιρικά φαινόμενα, με βάσει πάντα τα παγκόσμια δεδομένα (θανατηφόρες πλημμύρες ή κατολισθήσεις, χιονοστιβάδες κ.α).
 Κουλτούρα & Πολιτισμός
 Ο Έλληνας όπου βρεθεί και όπου σταθεί έχει παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και αποδοχή. Βεβαίως και αυτό το θεωρούμε ως δεδομένο. Φανταστείτε χώρες που δεν τις άκουσε ποτέ κανείς ή πασχίζουν να βάλουν το στίγμα τους στο παγκόσμιο χάρτη. Ο πάντα φιλόξενος πολίτης της χώρας μας είναι καλοδεχούμενος σε οποιαδήποτε πολιτεία του κόσμου και αν βρεθεί. Το έχουμε αξιοποιήσει αυτό δεόντως; Μπορούμε να αναλαμβάνουμε διεθνή διαμεσολαβητικό ρόλο σε εταιρικές και κρατικές διενέξεις, να προσφέρουμε απασχόληση σε στελέχη μας σε διεθνή φόρα και οργανισμούς;
 Ο πλούτος της Αρχαίας Ελληνικής ιστορίας και Μυθολογίας είναι πρώτος παγκοσμίως και εμπνέει εδώ και αιώνες τις τέχνες και τον πολιτισμό αναρίθμητων λαών. Είναι πράγματι λυπηρό που δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε την υπεραξία που μας έχει προικίσει η ιστορία.
 Αποτελεί ένα σπάνιο φαινόμενο. Δεν αποδίδεται με λέξη στην Αγγλική γλώσσα και πιθανότατα να μην υπάρχει ούτε στη κουλτούρα άλλων χωρών. Για το λαό μας έχει μεγάλη αξία και συχνά αποτελεί αρετή που υπερβαίνει το ανθρωπίνως δυνατό και κατορθώνει τα ακατόρθωτα. Είναι εκείνη η ασύλληπτη και ανεξερεύνητη δύναμη που όπλισε τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, τον πολεμιστή του «ΟΧΙ» ενάντια στις δυνάμεις του άξονα και έχει δημιουργήσει την εικόνα του Έλληνα ως ατρόμητου ανά τους αιώνες.
 Υψηλό μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων
 Εκεί που πριν πενήντα χρόνια ο αναλφαβητισμός ήταν πάνω από το 25% σήμερα είναι κάτω από το 2%. Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη που θεωρούμε ως δεδομένη. Επίσης είναι αξιοσημείωτο το ποσοστό των αποφοίτων Πανεπιστημίων, ειδικών τεχνοκρατών (πληροφορικής, μηχανικών, οικονομολόγων κ.α.), γιατρών που κατέχει η χώρα. Αν γινόταν να αναδιαταχθούν όλοι αυτοί οι πολυτιμότατοι πόροι σε μια εξωστρεφή διάταξη παροχής υπηρεσιών προς τον παγκόσμιο πολίτη δεν θα είχαμε ποτέ δει το πρόσωπο της κρίσης!
 Η ανθρώπινη ζωή βρίσκεται υψηλά σαν αξία. Παρόλο που το σύστημα υγείας δεν διεκδικεί δάφνες αποδοτικότητας και πολυτέλειας έχει ωστόσο υψηλά καταρτισμένα και εξειδικευμένα στελέχη και βέβαια δεν πετάει τους πολίτες ντόπιους ή ξένους στο δρόμο.
 Σεβασμός στην Ιδιωτική ζωή
 Η ιδιωτική ζωή (privacy) των πολιτών είτε αυτοί είναι επώνυμοι (ηθοποιοί, stars ή πολιτικοί) είτε όχι, είναι σεβαστή και σπανίως παραβιάζεται από απρόσκλητους εισβολείς.
O Πολύδωρας Στελλάτος, συγγραφέας του βιβλίου «Ευτυχώς Άνεργος», Σύμβουλος, Εκπαιδευτικός, Επιχειρηματίας θα εισηγηθεί ενός βιωματικού εργαστηρίου στην Αθήνα, στις 23 Μαΐου με τίτλο «Βρες ή Άλλαξε Εργασία!»


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget