Πρώτη σε οικονομική ανισότητα στην ΕΕ είναι η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανισότητα εισοδημάτων είναι η Ελλάδα και βρίσκεται στην έβδομη χειρότερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η εγχώρια ελίτ διεφθαρμένων πολιτικών, θαλασσοδανειζόμενων ψευτοεπιχειρηματιών και αρπακτικών-τραπεζιτών φόρτωσε τα χρέη της και τα οικονομικά σκάνδαλά της σε έναν ολόκληρο λαό και τώρα του αρπάζει την περιουσία για να αποδώσει ένα τμήμα της στους προστάτες της, κερδοσκόπους στο εξωτερικό, και να κρατήσει τη μερίδα του λέοντος στους τραπεζικούς λογαριασμούς της στο εξωτερικό.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν δύο κόσμοι στην Ελλάδα, ο υπέροχος κόσμος των δήθεν επιτυχημένων που εκμεταλλεύτηκαν και εκμεταλλεύονται τον κοσμάκη και εκείνος των θυμάτων της εκμετάλλευσης που είναι οι δανειολήπτες και οι φορολογούμενοι, δηλαδή σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Ελλάδας.
 Ο παγκόσμιος οργανισμός διαπιστώνει ότι η ψαλίδα μεταξύ υψηλών και χαμηλών εισοδημάτων ανοίγει διαρκώς. Η ανισότητα στα εισοδήματα στο δυτικό κόσμο είναι στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 30 χρόνων. Μάλιστα η μελέτη διαψεύδει ότι η μεγαλύτερη ανισότητα αποτελεί κίνητρο και εφαλτήριο για την επίτευξη μεγαλύτερου εισοδήματος, αντίθετα δείχνει ότι τείνει να παγιώσει τη φτώχεια.
 Από τις χώρες με επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση των χωρών της ευρωζώνης και στη δεύτερη χειρότερη της Ε.Ε., αμέσως κάτω από τη Μεγάλη Βρετανία.
 Μόνο η Λετονία είναι σε χειρότερη θέση, αλλά προτού ακόμα μπει στο ευρώ. Από τις 34 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η χειρότερη πίσω από Βρετανία, Ισραήλ, ΗΠΑ, Τουρκία, Μεξικό και Χιλή, με την τελευταία να παρουσιάζει τη χειρότερη επίδοση από τις χώρες του οργανισμού.
 H Ελλάδα παρουσιάζει τη χειρότερη πτώση εισοδημάτων στο εισοδηματικά κατώτερο 10% του πληθυσμού από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Τα νοικοκυριά στην Ελλάδα έχαναν κάθε χρόνο το 8% του καθαρού εισοδήματός τους τα χρόνια της κρίσης. Επιπλέον, εάν ληφθεί ως αφετηρία το προ κρίσης όριο της φτώχειας στην Ελλάδα, τότε η φτώχεια έχει διπλασιαστεί, φτάνοντας στο 27%, όπως αναφέρει η έκθεση. 
 Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η ανισότητα δεν διευρύνθηκε μόνο σε περιόδους ύφεσης αλλά και σε διαστήματα οικονομικής ανάπτυξης.
 Το πρόβλημα μάλιστα είναι όχι μόνο ότι το υψηλότερο 1% του πληθυσμού έλαβε τη μερίδα του λέοντος από την ανάπτυξη, αλλά και ότι το κατώτερο 40% του πληθυσμού είδε το εισόδημά του είτε να μένει αμετάβλητο είτε να μειώνεται.
 Ιδού η συνταγή επιτυχίας του Μνημονίου, όπως ρητά καταγράφεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.
 H μελέτη κάνει διαχωρισμό μεταξύ τεσσάρων κατηγοριών εισοδήματος. Το κατώτερο στρώμα είναι το 10% του πληθυσμού με το χαμηλότερο εισόδημα. Επόμενο κομμάτι της κλίμακας είναι το αμέσως παραπάνω 40% και ως μέσο εισόδημα η μελέτη θεωρεί το ανώτερο 50-90%.
 Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί για τις συνέπειες της ανισότητας όχι μόνο στο κοινωνικό και στο πολιτικό κομμάτι, αλλά και στο οικονομικό: «Το κεντρικό επιχείρημα αυτής της δημοσίευσης είναι ότι... η υψηλή και συχνά ανοδικά κινούμενη ανισότητα δημιουργεί σοβαρές οικονομικές ανησυχίες, όχι μόνο για αυτούς που κερδίζουν λίγα, αλλά και στη γενικότερη ευρωστία και βιωσιμότητα των οικονομιών μας. Με άλλα λόγια, η αυξανόμενη ανισότητα είναι κακή μακροπρόθεσμα για την ανάπτυξη».
 Ο ΟΟΣΑ καταλήγει με έκκληση να αναληφθούν πρωτοβουλίες οι οποίες θα ευνοούν όχι μόνο την ανάπτυξη, αλλά και την καλύτερη διανομή του πλούτου. Η ενίσχυση των τάσεων στις μισθολογικές και εισοδηματικές διαφορές μεταξύ των πολιτών έχει επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα και στο ασφαλιστικό σύστημα, αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο αναγνωρίζει ότι η αναστροφή της τάσης αύξησης της ανισότητας είναι δύσκολη, καθώς η τελευταία δείχνει να είναι «ενδημική στις οικονομικές μας δομές».
 Η καλύτερη διανομή του πλούτου δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί στην Ελλάδα όσο οι άνθρωποι δεν νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους και τους αντιμετωπίζουν μόνο ως αριθμούς και μηχανές που βγάζουν χρήματα. Στην Ελλάδα, η διχόνοια ήταν ανέκαθεν το μεγαλύτερο αγκάθι για την ισχυροποίηση της ίδιας της χώρας και κυρίως των κατοίκων της.
 Σήμερα, η διχόνοια είναι μεγαλύτερη όσο ποτέ και η ελίτ των διαπλεκόμενων, στις οποίες εντάσσονται σταδιακά τα σημερινά κυβερνητικά κόμματα και τα μέλη τους, παραμένει αποφασισμένη να τινάξει τα πάντα στον αέρα και να βυθίσει τον λαό στην απόλυτη ένδεια προκειμένου να μη στερηθεί ούτε ένα από τα παρανόμως κεκτημένα της και προνόμιά της.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget