H ΓΣΕΕ ανάβει τις «μηχανές» της… αλλά για Σεπτέμβριο

Δεδομένο, σχεδόν, θεωρούν στελέχη της ΓΣΕΕ ότι το «κυρίως πιάτο» του Εργασιακού – Ασφαλιστικού θα πάει για μετά το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες .Έτσι για τους επόμενους 1-2 μήνες δεν προγραμματίζεται καμία γενική κινητοποίηση απέναντι στην κυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά την επόμενη εβδομάδα, μάλλον θα συγκληθεί Εκτελεστική Επιτροπή της Γενικής Συνομοσπονδίας και να σκιαγραφηθεί η από εδώ και πέρα στάση της.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα αναμένονται πρώτα τα αποτελέσματα της καταρχήν συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών και, έπειτα, θα υπάρξει πιο συγκεκριμένος προγραμματισμός.
Το μόνο σίγουρο ορόσημο για τη ΓΣΕΕ είναι τα εγκαίνια της προσεχούς  Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στις αρχές του προσεχούς Σεπτεμβρίου, όπου θα είναι η πρώτη φορά που ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί ως  Πρωθυπουργός και όχι σαν αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης ή σαν αρχηγός κόμματος.
Στελέχη της ΓΣΕΕ αναφέρουν πως «ήδη κλείνονται λεωφορεία και αμαξοστοιχίες τρένων» για τη μαζικότερη δυνατή μετάβαση εργαζομένων στη βορειοελλαδίτικη πρωτεύουσα. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία το σκληρό πακέτο για Εργασιακό-Ασφαλιστικό θα έλθει από Σεπτέμβριο και μετά, που κάνει τη ΓΣΕΕ να κρατά για άλλους ένα-δύο μήνες «στάση αναμονής» . «Δεν θέλουμε η κυβέρνηση να μας ρίξει οποιαδήποτε ευθύνη για ενδεχόμενη αποτυχία της πολιτικής της», καθώς ήδη «ψάχνει για… εχθρούς», αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της ΓΣΕΕ .
Eξάλλου, η ΓΣΕΕ έχει ήδη εκφραστεί σε γενικές γραμμές θετικά για σειρά θέσεων της κυβέρνησης περί αύξησης του κατώτατου μισθού, επαναφορά της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ, μη μείωση των συντάξεων και των εφάπαξ κλπ.  Την προπερασμένη εβδομάδα, μάλιστα, η ΓΣΕΕ εξέδωσε και ένα σχετικό υπόμνημα, επιμένοντας στην άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ κόντρα στο νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει το Υπ. Εργασίας για σταδιακή επαναφορά μέχρι τον Ιούλιο του 2016.
Αμφισβήτηση απέναντι στην κυβέρνηση, αν και ακόμα συγκρατημένη, αρχίζει να εκφράζει και η άλλη μεγάλη τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, η ΑΔΕΔΥ. Χθες και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη στάση εργασίας στο δημόσιο, συναντήθηκε για άλλη μια φορά, αντιπροσωπεία των εκπροσώπων των δημοσίων υπαλλήλων με τον αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δημήτρη Στρατούλη για θέματα που αφορούν τα εφάπαξ, τις επικουρικές συντάξεις και τα μερίσματα της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων – συνταξιούχων. Ο κ. Στρατούλης δεσμεύτηκε ότι θα ανασταλεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων.
Σειρά τώρα έχουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται συνάντησή των εκπροσώπων τους στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) με τον κ. Στρατούλη. Πληροφορίες  αναφέρουν πως οι πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση για μεταφορά και άλλων ρευστών των ασφαλιστικών ταμείων προς την ΤτΕ έχει χαλάσει σε σημαντικό βαθμό τις καλές σχέσεις συνδικαλιστών-κυβέρνησης στο συγκεκριμένο κοινωνικό χώρο.


ΠΗΓΗhttp://www.capital.gr/

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget