το ΣτΕ δικαιώνει τον π. Δημάρχο Οινοφύτων και υποχρεώνει το κράτος να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη του Περιβάλλοντος

Πριν σχεδόν 4 χρόνια ο τότε Δήμαρχος Οινοφύτων (σήμερα στο Δήμο Τανάγρας) Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, είχε προσφύγει στα Ελληνικά Δικαστήρια και την αρμόδια Επιτροπή της Ε.Ε. για την έλλειψει προληπτικών και διορθωτικών μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί η μόλυνση του εδάφους και των υδάτων από τα βαρέα μέταλλα.
Τώρα, δικαιώνεται από το ΣτΕ, που η απόφασή του υποχρεώνει το κράτος να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη ή διόρθωση της περιβαλλοντικής ζημίας.Συγκεκριμένα, με την υπ. Αριθμ. 976/2015 απόφασης το ΣτΕ/Τμήμα Ε΄ ερμηνεύοντας το Σύνταγμα, αλλά και τις κοινοτικές οδηγίες, έκρινε ότι, όταν τα αρμόδια όργανα δέχονται τεκμηριωμένες αιτήσεις για περιβαλλοντική ζημιά, οφείλουν να ελέγχουν την ύπαρξη ρύπανσης αναλαμβάνοντας αμέσως δράση, χωρίς να απαιτείται να καταλογίσουν ταυτόχρονα την περιβαλλοντική ευθύνη συγκεκριμένου φορέα π.χ. βιομηχανίας, βιοτεχνίας, γεωργοκτηνοτροφικής μονάδας κ.λπ.) εφόσον υπάρχουν δυσκολίες στον εντοπισμό, ενώ η ανάκτηση των δαπανών για την πρόληψη και αποκατάσταση της ζημιάς μπορεί να γίνει αργότερα.
Το Διά Ταύτα της 976/2015 απόφασης του ΣτΕ Δέχεται την αίτηση.
Ακυρώνει τη σιωπηρή απόρριψη του κατά το άρθρο 13 του π δ/τος 148/2009, υποβληθέντος αιτήματος του αιτούντος Δήμου και την παράλειψη της Διοικήσεως να αναλάβει δράση κατά τα προβλεπόμενα στα άρθρα 8 επόμ., του ίδιου π δ/τος, κατά το σκεπτικό.
Αναπέμπει την υπόθεση στη Διοίκηση για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων και
Επιβάλλει σε βάρος του Δημοσίου τη δικαστική δαπάνη του αιτούντος Δήμου, που ανέρχεται σε εννιακόσια είκοσι (920) ευρώ.
Η διάσκεψη έγινε στην Αθήνα στις 24 Μαΐου 2012
Ο Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος Κ. Μενουδάκος, Η Γραμματέας Ειρ. Δασκαλάκη,
και η απόφαση δημοσιεύθηκε σε δημόσια συνεδρίαση στις 17 Μαρτίου 2015
Η Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος Αγγ. Θεοφιλοπούλου, Η Γραμματέας Ειρ. Δασκαλάκη.


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget