Πρόσθετα τροφίμων ενοχοποιούνται για κολίτιδα, νόσο του Crohn



Κοινά πρόσθετα σε παγωτά, μαργαρίνη, συσκευασμένο ψωμί και πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να πυροδοτήσουν φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου όπως ελκώδη κολίτιδα και την νόσο του Crohn καθώς και μια σειρά παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία. 

Οι επιστήμονες τα υποψιάζονταν καιρό, παρατηρώντας την αυξητική τάση που σημείωναν ορισμένες ασθένειες, όμως δεν φαντάζονταν πόσο ισχυρή επίδραση στην υγεία έχουν πρόσθετα τροφίμων που βρίσκονται σχεδόν παντού. Ενισχυτικά γεύσης, γαλακτωματοποιητές και άλλα πρόσθετα που φιγουράρουν –με ψιλά γράμματα είναι η αλήθεια– στις συσκευασίες παγωτών, μαργαρίνης, μαγιονέζας, κρεμών, ζαχαρωτών, μεταποιημένων τροφίμων και ψημένων αρτοσκευασμάτων για να βελτιώσουν την υφή τους και να παρατείνουν τον χρόνο παραμονής στο ράφι, προκαλούν εντερική φλεγμονή διαταράσσοντας την ισορροπία των 100 τρισεκατομμυρίων βακτηρίων που κατοικούν στο εσωτερικό του εντέρου.
 Τα πειράματα που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια στις ΗΠΑ σε ποντίκια με δύο κοινούς γαλακτωματοποιητές (πολυσορβικό 80 και καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη) διαλυμένους στο νερό ή την τροφή τους έδειξαν συμπτώματα φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, παρόμοια με αυτά που ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους. Ήδη, σχεδιάζουν δοκιμές με τους ίδιους γαλακτωματοποιητές και σε ανθρώπους.  Όμως τα χημικά πρόσθετα δεν ευθύνονται μόνο για την εξουθενωτική νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα. Οι φλεγμονές που προκαλούν συνδέονται και με μεταβολικές διαταραχές που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόσληψης βάρους, διαβήτη Τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Nature, η συχνότητα εμφάνισης της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και του μεταβολικού συνδρόμου άρχισε να αυξάνεται στα μέσα του 20ου αιώνα, περίπου την ίδια εποχή που οι κατασκευαστές τροφίμων άρχισαν να χρησιμοποιούν ευρέως τους γαλακτωματοποιητές σε μια ποικιλία τροφίμων. 

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget