Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς για τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας



Η 8η του Μάρτη έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στη μνήμη των εργατριών στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, η κινητοποίηση των οποίων στις 8 Μάρτη 1857, πνίγηκε στο αίμα από τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι εργάτριες εκείνη την εποχή διεκδικούσαν «δεκάωρη δουλειά, φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, μεροκάματα ίσα με αυτά των ανδρών κλωστοϋφαντουργών και των ραφτών».
Η 8η του Μάρτη καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της αγωνίστριας του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, Κλάρας Τσέτκιν, στη Β΄ Διεθνή Συνδιάσκεψη Σοσιαλιστριών γυναικών, προκειμένου να τιμηθούν οι ιστορικές διαδηλώσεις των αμερικανών εργατριών και αφιερώθηκε η μέρα αυτή στις γυναίκες όλου του κόσμου και στον αγώνα.

 Παρά τις όποιες μεταρρυθμίσεις για την ισότητα των δύο φύλλων, παραμένει η ανισότιμη θέση της γυναίκας στην κοινωνία γιατί αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν έθιξαν τον ταξικό χαρακτήρα της γυναικείας εκμετάλλευσης.

 Οι μισθοί και οι συντάξεις των γυναικών παραμένουν κατά μέσο όρο στατιστικά μικρότερες, η ανεργία μεγαλύτερη, ενώ ταυτόχρονα οι πρόσθετες ανάγκες που απορρέουν από το ρόλο της μητρότητας, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Τα γενικότερα προβλήματα κατοικίας, υγείας, παιδικών σταθμών κλπ χτυπάνε πρώτα και κύρια τη νέα γυναίκα.

 Σήμερα το κεφάλαιο απαιτεί από τη γυναίκα της εργατικής τάξης: δουλειά ήλιο με ήλιο για ψίχουλα, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, χωρίς Κυριακάτικη αργία, χωρίς δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Και στις περισσότερες επιχειρήσεις, είναι πια κοινό μυστικό, ότι το δικαίωμα στη μητρότητα βρίσκεται υπό απηνή διωγμό.

 Το να καταφέρει σήμερα μία νέα γυναίκα να έχει αξιοπρεπή δουλειά και οικογένεια ταυτόχρονα αποτελεί (όπως δείχνουν και όλες οι στατιστικές του αστικού κράτους) ένα πολύ σπάνιο κατόρθωμα.

 Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν χωράει καμία συμφιλίωση.

 Να δυναμώσουν το εργατικό και λαϊκό κίνημα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές. Και μαζί με αυτό, να χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Να σπάσουν τα ασφυχτικά δεσμά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα αντιλαϊκά μέτρα των ντόπιων Κυβερνήσεων που εναλλάσσονται με μοναδικό στόχο την διατήρηση όσο το δυνατόν υψηλότερης κερδοφορίας για τους τραπεζίτες, βιομήχανους και άλλους μεγαλοϊδιοκτήτες.

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς σας προσκαλεί στην εκδήλωση που οργανώνουν από κοινού, η Γραμματεία Λιβαδειάς του ΠΑΜΕ, ο Σύλλογος Γυναικών Λιβαδειάς (μέλος της ΟΓΕ) και η Γραμματεία Λιβαδειάς της ΠΑΣΕΒΕ την Κυριακή 8 Μάρτη 2015 στο καφέ Στροφόμετρο στις 7.00 το απόγευμα.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget