Μόλις 3 ευρώ φτηνότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι από πέρσι!!!



Μπορεί ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή να έχει επί 21 ολόκληρους μήνες αρνητικό πρόσημο, ωστόσο οι πολίτες δεν βλέπουν αυτήν τη... φτήνεια στην τσέπη τους, ενισχύοντας την άποψη ότι όπου ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι. Το πιο επίκαιρο παράδειγμα δεν είναι άλλο από την εκτίμηση της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία το φετινό γιορτινό τραπέζι θα είναι μόλις 3 ευρώ- και αν- φτηνότερο από πέρσι!!!

 Συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι θα κοστίσει 144,76 ευρώ έναντι 147,75 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 151,56 το 2012 την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Η μικρή αυτή πτώση των περίπου 3 ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση 2,02%), σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2013, οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών στα κρεατικά (-2,88%, δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά), αλλά και στο μειωμένο κόστος των ποτών & αναψυκτικών (-6,13%).
 Πιο αναλυτικά, στην κατηγορία των κρεατικών η μεγαλύτερη αποχώρηση καταγράφεται στην τιμή του αρνιού (-7,14%), η οποία κυμαίνεται στα 6,5 ευρώ/κιλό, ακολουθούμενη από τη μικρή μείωση του χοιρινού (-5,13%), ενώ στον αντίποδα αύξηση της τάξεως του 10% εμφανίζει η τιμή της γαλοπούλας.
 Ανάλογη πτωτική τάση παρατηρείται και για τα προϊόντα Super Market, όπως τα Αναψυκτικά (-6,38%) και τα Κρασιά (μεσοσταθμική μείωση της τάξεως του (14,4%), με εξαίρεση την οριακή άνοδο της τιμής της Μπύρας (2,52%).
 Μία επιπλέον παράμετρος που συμβάλλει θετικά, έστω και σε μικρότερο βαθμό στη συρρίκνωση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σε ετήσια βάση, εντοπίζεται στην πτώση των τιμών της κατηγορίας των γλυκών/εδεσμάτων, καθώς η μεσοσταθμική μείωση στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες προσεγγίζει το 2% (-1,85%), σε σχέση με το 2013.
 Αναφορικά με τις τιμές των φρούτων και των οπωροκηπευτικών το κόστος προμήθειάς τους κινείται σε υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα (1,56%), με την τιμή του λάχανου (34,4%) και της ντομάτας (16,4%) να καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, σε αντίθεση με την υποχώρηση της τιμής της πατάτας (-16,9%) και των μήλων (-11,7%).


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget