ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ - ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 2015



Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς σε συνεργασία με τη  Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Βοιωτίας και το σύλλογο "Φίλοι Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς" πραγματοποιεί μια σειρά από εκπαιδευτικές-βιωματικές δράσεις οι οποίες απευθύνονται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου, με τον τίτλο "Καλειδοσκόπιο Γνώσης και Δημιουργίας".

Στόχος των δράσεων αυτών είναι τόσο η "επαφή" και εξοικείωση των παιδιών με τη Βιβλιοθήκη, όσο και η διάχυση της Βιωματικής Παιδαγωγικής, μιας και οι βιωματικές δράσεις καθιερώνονται πλέον ως διακριτή ενότητα των Νέων Σχολικών Προγραμμάτων και του υποχρεωτικού Ωρολόγιου Προγράμματος Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
 Η βιωματική μάθηση δίνει έμφαση στο σημαντικό ρόλο που παίζει η εμπειρία στη διαδικασία της μάθησης, καθώς και στους δεσμούς μεταξύ του σχολείου, της καθημερινής ζωής των παιδιών και της κοινωνικής πραγματικότητας. Προάγει την ενεργό συμμετοχή του παιδιού, την απελευθέρωση της δημιουργικότητάς του, την ανάληψη ευθύνης για την πορεία της μάθησής του, την ενίσχυση της κριτικής του σκέψης και της αυτογνωσίας του.
 Σε αυτό το πλαίσιο, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς γίνεται αρωγός τόσο δίνοντας βήμα στους εκπαιδευτικούς-εμψυχωτές για την πραγματοποίηση των δράσεων, όσο και δρώντας ως ουσιαστικός παράγοντας γνώσης ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς.
 Έτσι, λοιπόν, μία εβδομάδα των χειμερινών μηνών από το Γενάρη μέχρι το Πάσχα θα είναι αφιερωμένη στους μικρούς μας φίλους.
 Κόστος συμμετοχής: 1 € ανά παιδί (τα έξοδα θα διατεθούν για τα αναλώσιμα υλικά των δράσεων - Σημ. Για τη δράση "Εργαστήρι Ρομποτικής" το κόστος συμμετοχής θα καταβληθεί μόνο 1 φορά).
Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 22610.89970 & 81340.
 Πληροφορίες στα παραπάνω τηλέφωνα και στο site της Βιβλιοθήκης
 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 "Στάση: Βιβλιοθήκη!" (12 & 13/1/2015)
 Οδηγός: Το πάντα (WWF Ελλάς)
Συνοδηγός: Η βιβλιοθήκη μας!
Eπιβάτες: Οι μαθητές σας
 Σας προσκαλούμε σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που πραγματοποιούμε στη βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το WWF Ελλάς και το πρόγραμμα “Καλύτερη ζωή”
Στόχος είναι τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν για τη σημασία της ελαχιστοποίησης της χρήσης ΙΧ και τη μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 Το μήνυμά μας: Κινούμαι οικολογικά, οικονομικά, γρήγορα και γνωρίζω τη γειτονιά και την πόλη μου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος τα παιδιά θα κάνουν τον γύρο του κόσμου (με τη φαντασία τους βέβαια) με το μέσο της αρεσκείας τους, θα προσγειωθούν στη γειτονιά μας και θα ψηφίσουν το καλύτερο μέσο μετακίνησης με κριτήρια οικονομικά, οικολογικά και συναισθηματικά. Θα ζωντανέψουν τον «Αυτοκινητάκια» και τον «Λεωφορειάκια», θα αναλύσουν ποσοτικά δεδομένα, θα αξιολογήσουν και θα προτείνουν ιδέες για τη συγκοινωνία στη γειτονιά και θα κινητοποιηθούν για να συνεχίσουν τη δράση στο σχολείο τους.
 Συνιστάται η προεγγραφή στην ιστοσελίδα της Καλύτερης Ζωής (στο πεδίο «Σχολεία»). Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.
 Σε ποιους απευθύνεται: Μαθητές Β '& Γ' Δημοτικού
Πότε:
 ·         Δευτέρα 12/01/2015 10:30 π.μ. - 12:00 μ.μ.
 ·         Τρίτη     13/01/2015 10:30 π.μ. - 12:00 μ.μ.
 Εμψυχώτρια: Σβορώνου Ελένη - Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης WWF Ελλάς
 "Εργαστήρι Ρομποτικής" (14/1, 9/2, 6/3/2015)
 Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ρομποτικής για παιδιά, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Λιβαδειάς. Στο πλαίσιο του προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις, τα παιδά θα ενημερωθούν για την ρομποτική τεχνολογία, θα γνωρίσουν από κοντά ένα μικρό ρομπότ και θα το προγραμματίσουν ώστε να εκτελεί διάφορες εντολές τους.
 Στόχος είναι μέσα από μια διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, τα παιδιά να εφαρμόσουν και να κατανοήσουν καλύτερα έννοιες από διάφορα γνωστικά αντικείμενα (Μαθηματικά, Φυσική, Μηχανική, Τεχνολογία κλπ.) αλλά και να αναπτύξουν κρίσιμες για τον 21ο αιώνα δεξιότητες όπως η ομαδική εργασία, η επίλυση προβλημάτων, η λεκτική επικοινωνία, η διαχείριση έργου, η αναλυτική - συνθετική - κριτική σκέψη κλπ.
 Σε ποιους απευθύνεται: Μαθητές Α' Γυμνασίου (απαιτείται συμμετοχή της ίδιας τάξης και στις τρεις φάσεις)
Πότε:
     Τετάρτη 14/01/2015 9:00 - 10:30 π.μ. (Α' Φάση)
    Δευτέρα 09/02/2015 9:00 - 10:30 π.μ. (Β' Φάση)
    Παρασκευή 06/03/2015 9:00 - 10:30 π.μ. (Γ' Φάση)
 Εμψυχωτής: Σιαμανδούρας Σωτήρης, ΠΕ 17.03 Υπεύθυνος Εργαστηρίου Αυτοματισμών Ε.Κ. Λιβαδειάς
 "Ο μικρός κηπουρός" (15/1, 10/2/2015)
 Σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Λιβαδειάς σας προσκαλούμε σε ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο του οποίου οι μικροί μαθητές-κηπουροί θα μάθουν για τον κύκλο της ζωής των φυτών, θα διασκεδάσουν φυτεύοντας οι ίδιοι τα δικά τους εποχιακά κηπευτικά και θα φύγουν παίρνοντας μαζί τους, εκτός από τις ωραίες αναμνήσεις και τη δική τους …σαλάτα.
 Στόχος του προγράμματος είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών, η σύγκλιση της θεωρίας με την πράξη, η ενεργός συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, η σύνδεση του σχολείου με την καθημερινή ζωή και κυρίως η καλλιέργεια της ατομικής πρωτοβουλίας με απώτερο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.
 Σε ποιους απευθύνεται: Μαθητές Ε' & ΣΤ' Δημοτικού
Πότε:
     Πέμπτη 15/01/2015 9:00 - 10:30 π.μ.
    Τρίτη 10/02/2015 9:00 - 10:30 π.μ.
 Εμψυχωτές:
     Κιάφας Γιώργος, ΠΕ 18.12, Υπεύθυνος Τομέα Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Ε.Κ. Λιβαδειάς
    Ρηγογιάννης Χρήστος, ΠΕ 14.04, Υπεύθυνος Εργαστηρίου Γεωπονίας Ε.Κ. Λιβαδειάς
 "Βιβλιο-τρεχάλα Φιλαναγνωσίας" (16/1, 01/4/2015)
 Οι εκδόσεις Ψυχογιός διοργανώνουν το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βιβλιο-τρεχάλα Φιλαναγνωσίας για 4η συνεχόμενη χρονιά. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την έγκριση τηςΔιεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - Τμήμα Γ' Μαθητικών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας και αποτελεί διαγωνισμό. Στόχοι του προγράμματος είναι η καλλιέργεια του πνεύματος φιλαναγνωσίας των μαθητών, η συμμετοχή στις καινοτόμες δράσεις που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας, η δημιουργική έκφραση των μαθητών κλπ.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ
 Σε ποιους απευθύνεται: Μαθητές Νηπιαγωγείων
Πότε:
     Παρασκευή 16/01/2015, 10:30 π.μ. - 12:00 μ.μ.
    Τετάρτη 01/04/2015, 10:30 π.μ. - 12:00 μ.μ.
 Σημείωση: Στο παρόν πρόγραμμα δεν μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή. Έχει γίνει ήδη προεγγραφή τμήματος
Εμψυχώτρια: Φλώρου Νάνα, ΠΕ 60, Νηπιαγωγός του 13ου Νηπ/γείου Λιβαδειάς
 "Πειραματίζομαι και ανακαλύπτω …τον ηλεκτρομαγνητισμό!!!" (11/2, 30/3/2015)
 Στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση τα παιδιά θα κατανοήσουν τον ηλεκτρομαγνητισμό μέσα από προσομειώσεις αλλά και την συμμετοχή τους στην πραγματοποίηση τού πειράματος «Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό – Ένας Ηλεκτρικός (ιδιο)-Κινητήρας», με τη χρήση καθημερινών υλικών και την καθοδήγηση της εμψυχώτριας.
 Σκοπός της δράσης είναι η αναγωγή της μάθησης σε αυτόνομη βιωματική εμπειρία. Τα πειράματα με υλικά καθημερινής χρήσης συμβάλλουν στη σύνδεση όσων διδάσκονται στο σχολείο με την καθημερινή ζωή αλλά και στην εξοικείωση με την απλή επιστημονική ορολογία. Ο μικρός επιστήμονας παρατηρεί, δρα, κάνει υποθέσεις, τις θέτει σε δοκιμασία και καταλήγει σε λογικά συμπεράσματα, καλλιεργώντας με διασκεδαστικό τρόπο την επιστημονική μεθοδολογία. Επίσης, η χρήση απλών υλικών ενθαρρύνει το παιδί να επαναλάβει το πείραμα αυτόνομα στο σπίτι και να δοκιμάσει εναλλακτικές προσεγγίσεις.
 Σε ποιους απευθύνεται: Μαθητές ΣΤ' Δημοτικού
Πότε:
     Τετάρτη 11/02/2015, 8:30 - 10:00 π.μ. & 10:30 π.μ. - 12:00 μ.μ.
    Δευτέρα 30/03/2015, 8:30 - 10:00 π.μ. & 10:30 π.μ. - 12:00 μ.μ.
 Εμψυχώτρια: Τσιλιάκου Ιφιγένεια, ΠΕ 4.01, Καθηγήτρια 1ου Γυμνασίου Λιβαδειάς
 "Ήρθες και πάλι τρελό καρναβάλι…" (12/2/2015)
 Οι Απόκριες πλησιάζουν! Ας τις υποδεχτούμε με ευφάνταστες κατασκευές για μικρούς και μεγάλους! Ελάτε να φτιάξουμε αποκριάτικα στολίδια και να εκφράσουμε την παιχνιδιάρικη διάθεση και το κέφι μας.
 Σε ποιους απευθύνεται: Μαθητές Γ' & Δ' Δημοτικού
Πότε: Πέμπτη 12/02/2015, 10:30 π.μ. - 12:00 μ.μ.
Εμψυχωτές: Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης
 "Παίζουμε Θέατρο;" (02/3/2015)
 Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει το θεατρικό παιχνίδι ως μέσο εμψύχωσης της μαθησιακής διαδικασίας. Το θεατρικό παιχνίδι είναι ένας τρόπος επικοινωνίας και έκφρασης. Αποτελεί τον πιο ιδανικό τρόπο για να παροχετευτεί δημιουργικά η έμφυτη μιμητική τάση του ανθρώπου. Στόχος της δράσης δεν είναι να διδαχτεί στα παιδιά το θέατρο αλλά, μέσω της τεχνικής του θεατρικού παιχνιδιού, να μεταβληθεί ο παθητικός τρόπος της παραδοσιακής διδασκαλίας σε μια ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές ανακαλύπτουν διάφορες πτυχές της ζωής, συνειδητοποιούν τα όρια της φαντασίας και της πραγματικότητας, κατακτούν τη γνώση μέσα από την αίσθηση και αποκτούν μια βιωμένη εμπειρία της χωροχρονικότητας.
 Σε ποιους απευθύνεται: Μαθητές Β' & Γ' Γυμνασίου
Πότε: Δευτέρα 02/03/2015, 11:00 π.μ. - 12:30 μ.μ.
Εμψυχώτρια: Νικήτα Πόπη, Σκηνοθέτις - Θεατρολόγος
 "Στ’ αχνάρια της Δημοκρατίας" (03/3/2015)
 Δώστε μας βιβλία – Δώστε μας φτερά - Ελευθερία - Ιδέες - λέξεις - Βιβλία - Γνώση -Όραμα
 Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήρι με στόχο την ανάπτυξη της θετικής συμπεριφοράς των παιδιών απέναντι στο ρόλο του αναγνώστη και τη δόμηση της ταυτότητάς τους ως αυριανών πολιτών με δικαιώματα και υποχρεώσεις.
 Μέσα από το ζωντάνεμα των βιβλίων στα χέρια των μικρών αναγνωστών, (παιχνίδια ρόλων, ταύτιση με ήρωες βιβλίων, αλληλεπίδραση κλπ.), θα τους δοθεί η ευκαιρία να κατανοήσουν ότι ο χώρος της βιβλιοθήκης μπορεί να τους προσφέρει στιγμές χαράς, ευχαρίστησης και δημιουργικής απασχόλησης. Απώτερος στόχος είναι επίσης, η ανάδειξη του ρόλου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης στην τοπική κοινωνία ως αναγκαίο Δημόσιο αγαθό πολιτισμού που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες για επαφή με τον κόσμο του βιβλίου, την απόκτηση και διαχείριση γνώσεων, την διακίνηση ιδεών και απόψεων.
 Σε ποιους απευθύνεται: Μαθητές Α' & Β' Δημοτικού
 Πότε: Τρίτη 03/03/2015, 10:30 π.μ. - 12:00 μ.μ.
Εμψυχώτρια: Σπυροπούλου Ευφροσύνη ΠΕ 60, Νηπ/γείο Ορχομενού
 "Πώς θα αλλάξω εγώ μορφή; …Με μια μάσκα στη στιγμή!" (04/3/2015)
 Εικαστικό εργαστήρι κατασκευής μάσκας για παιδιά. Πρόκειται για μια δραστηριότητα η οποία απευθύνεται σε νήπια. Στόχος είναι η ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας των παιδιών μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση. Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με διάφορα υλικά, θα μετρήσουν, θα υπολογίσουν θα κόψουν, θα γνωρίσουν τα χρώματα και θα τολμήσουν πρωτότυπους συνδυασμούς.
 Σε ποιους απευθύνεται: Μαθητές Νηπιαγωγείων
Πότε: Τετάρτη 04/03/2015, 10:30 π.μ. - 12:00 μ.μ.
Σημείωση: Στο παρόν πρόγραμμα δεν μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή. Έχει γίνει ήδη προεγγραφή τμήματος
Εμψυχώτρια: Μπιλιάλη Εύη, ΠΕ 60, Νηπιαγωγός του 2ου Νηπ/γείου Λιβαδειάς
 "Προγραμματίζω και διασκεδάζω!" (05/3/2015)
 Ποιος είπε πως ο προγραμματισμός είναι δύσκολος ή πως απευθύνεται μόνο σε ενήλικες; Με τη συγκεκριμένη δράση αποδεικνύεται πως μπορεί να γίνει ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι στα χέρια των παιδιών άλλα και αρχάριων ενηλίκων. Γι' αυτό το σκοπό θα χρησιμοποιηθεί το Scratch, ένα πλούσιο σε οπτικοακουστικά μέσα προγραμματιστικό περιβάλλον στο οποίο οι αρχάριοι προγραμματιστές μπορούν να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους ενώ μαθαίνουν να σκέφτονται υπολογιστικά. Ο προγραμματισμός με το Scratch δεν είναι μια βαρετή και επίπονη διαδικασία. Αντιθέτως, προκαλεί το ενδιαφέρον και ψυχαγωγεί τους χρήστες του. Ακόμη, η χρήση του προάγει την κριτική σκέψη, τις δεξιότητες διαχείρισης πληροφοριών και πολυμέσων, τη διερεύνηση και επίλυση προβλημάτων καθώς και την ικανότητα για συνεργατική μάθηση.
 Σε ποιους απευθύνεται: Μαθητές Ε' & ΣΤ' Δημοτικού
Προϋπόθεση: Τα τμήματα να ανήκουν σε Δημοτικό στου οποίου το Ωρολόγιο Πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται το μάθημα της Πληροφορικής.
Πότε: Πέμπτη 05/03/2015, 8:30 - 10:00 π.μ. & 10:30 π.μ. - 12:00 μ.μ.
Εμψυχώτριες:
 ·         Κοντογιάννη Γιούλη ΠΕ 19, Υπεύθυνη Εργαστηρίου Πληροφορικής Ε.Κ. Λιβαδειάς
 ·         Αθανασίου Βούλα ΠΕ 19, Υπεύθυνη Εργαστηρίου Πληροφορικής Ε.Κ. Λιβαδειάς
 "Να την η Λαμπρή με τα λουλούδια!" (31/3, 03/4/2015)
 Άλλη μια δραστηριότητα με κατασκευές για τη γιορτή του Πάσχα που δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να εκφραστούν εικαστικά, να δημιουργήσουν και να διασκεδάσουν.
 Σε ποιους απευθύνεται: Μαθητές Γ' & Δ' Δημοτικού
Πότε:
     Τρίτη 31/03/2015, 10:30 π.μ. - 12:00 μ.μ.
    Παρασκευή 03/04/2015, 10:30 π.μ. - 12:00 μ.μ.
 Εμψυχωτές: Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης
 "Φτιάχνω το δικό μου βιβλίο!" (02/4/2015)
 Άλλη μια δραστηριότητα που απευθύνεται σε νήπια! Τα παιδιά θα γίνουν για λίγο τυπογράφοι και βιβλιοδέτες και θα γνωρίσουν με διασκεδαστικό τρόπο το πώς κατασκευάζεται ένα βιβλίο. Σκέφτεστε καλύτερο τρόπο για να γιορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου; Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε η ΙΒΒΥ, Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ
 Σε ποιους απευθύνεται: Μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Πότε: Πέμπτη, 02/04/2015, 10:30 π.μ. - 12:00 μ.μ.
Σημείωση: Στο παρόν πρόγραμμα δεν μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή. Έχει γίνει ήδη προεγγραφή τμήματος
Εμψυχώτρια: Βασιληά Σοφία, ΠΕ 60, Νηπιαγωγός του 10ου Νηπ/γείου Λιβαδειάς
 ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 και Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970 & 81340 - FAX 22610.81028
Email: vivlivad@gmail.com
URL http://www.liblivadia.gr

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget