Ποιος θα πει την αλήθεια για τις Συντάξεις ;



Αμελητέο έως ανύπαρκτο είναι το ποσοστό συμμετοχής ασφαλίστρων της Ελλάδας στο ΑΕΠ της Ευρώπης των 32.  Βρίσκεται μόλις στο 0,40% επί της συνολικής παραγωγής, ενώ πενιχρό είναι και το ποσοστό των επενδύσεων που διαμορφώνεται στο 13%. Οι χαμηλές «πτήσεις», αν αποδοθούν στην οικονομική κρίση, ή και στα προβλήματα αξιοπιστίας που αντιμετώπισε στο παρελθόν ο κλάδος ιδιωτικής ασφάλισης, θα ήταν αφέλεια.
Αφερεγγυότητες ασφαλιστικών και οικονομικά προβλήματα υπήρξαν παντού, τα ποσοστά και η συμμετοχή των ασφαλίστρων των Ευρωπαϊκών χωρών στο ΑΕΠ της Ευρώπης είναι μεγάλα.  Η αλήθεια είναι ότι η απουσία Εθνικού Ασφαλιστικού Σχεδίου με μακροπρόθεσμο ορίζοντα μετέτρεψε και κράτησε την Ελλάδα ουραγό των εξελίξεων με αποτέλεσμα η συμμετοχή της Ελλάδας να έχει σταθεροποιηθεί υπό το 0%.
  «Χάριν» δε, της απουσίας και της ανικανότητας του συστήματος το οποίο συνεχίζει να κομίζει συμφέροντα συντεχνιών, σήμερα συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι βαδίζουν πάνω σε τεντωμένο, σάπιο σχοινί και με το πρώτο τρίξιμο θα βρεθούν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Μέσα σε όλα αυτά το πρόβλημα της δημογραφικής γήρανσης της Ελλάδας επιδεινώνει την ήδη προβληματική κατάσταση.
 Απαίτηση της Τρόικα είναι να παρουσιάσει η κυβέρνηση βιώσιμο ασφαλιστικό σχέδιο. Η κυβέρνηση, ωστόσο παρέχοντας περίθαλψη στο πελατειακό κράτος και ουσιαστικά στον εαυτό της, φοβούμενη μία εκλογική αποτυχία, βάζει στην λαιμητόμο τις ζωές πολλών συνταξιούχων και ασφαλισμένων. Είναι ξεκάθαρο πως τα αποθεματικά των ταμείων συμπεριλαμβανομένων και των επικουρικών εξανεμίζονται.
 Μέσα σε όλα αυτά η επέλαση της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης του Πυλώνα Ι είναι πλέον γεγονός ενώ, οι μειώσεις στις επικουρικές μπορεί να ξεπεράσουν και το 50%.
 Για την κυβέρνηση έχει φτάσει προ πολλού η ώρα μηδέν για να προβεί σε μεταρρυθμίσεις.Οφείλει στα πλαίσια αυτά η νυν κυβέρνηση να καταστρώσει βιώσιμο ασφαλιστικό σχέδιο και μέσα σε αυτό να παρουσιάσει ποια ταμεία θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ.
 Οι ασφαλισμένοι μέσα από ένα ενιαίο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα λαμβάνουν συντάξεις ανάλογα με τις εισφορές που κατέβαλλαν. Το σύστημα αυτό σίγουρα ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ωστόσο ποιος μπορεί σήμερα να υποστηρίξει ότι οι επιλογές του παρελθόντος ήταν δίκαιες και όχι προνομιακές απέναντι στους αδύναμους;
 Σήμερα ο μόνος τρόπος ο οποίος έχει αποδειχτεί αξιόπιστος βάσει της Ευρωπαϊκής εμπειρίας είναι η ενεργοποίηση των τριών πυλώνων ασφάλισης. Το σύστημα αυτό είναι πετυχημένο και αποδεικνύεται με τα υψηλά συμμετοχής επί του ΑΕΠ σε Μεγάλη Βρετανία, (12,9%), Ολλανδία (12,5%), Γαλλία 8,9%, Βέλγιο 8,6%, Δανία 8,6% κτλ. Παράλληλα και από το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία κτλ χαίρουν βάσει του συστήματος ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, δεν τελούν υπό το καθεστώς «φακελλάκι» για να καταφέρουν να δουν έναν γιατρό, δεν περιμένουν στις ουρές για να κάνουν μία απλή εξέταση, δεν πεθαίνουν στους διαδρόμους όταν χρήζουν υπηρεσίες επείγουσας περίθαλψης,κα.


Συντάξεις

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget