Ληξιπρόθεσμα: Μια… ζωή θα πληρώνουμε - Τα οφέλη και οι παγίδες της ρύθμισης



«Χαράτσι» 1,5 δισ. ευρώ από την διετή παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης
Τα κέρδη και τις παγίδες της νέας ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, άρχισαν να μελετούν περίπου 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν περιθώριο έως το τέλος Μαρτίου 2015 να ενταχθούν σ' αυτή.

Μετά από παλινωδίες μηνών, και αφού πέρασε από .σαράντα κύματα, η πολυαναμενόμενη ρύθμιση κατατέθηκε χθες στη Βουλή, και δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν χρέη έως 15.000 ευρώ να τα εξοφλήσουν σε 100 δόσεις (έως το 2023) ενώ σε 72 δόσεις (έως το 2020) μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους όσοι οφείλουν περισσότερα από 15.000 ευρώ. Εκτός ρύθμισης τίθενται οι μεγάλοι οφειλέτες και συγκεκριμένα όσοι χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Οι καταχρεωμένοι πολίτες θα πληρώνουν ουσιαστικά για μια ζωή για να ξοφλήσουν τους υπέρογκους φόρους της μνημονιακής πολιτικής, τους οποίους δεν κατάφεραν να καταβάλλουν εμπρόθεσμα.
Ορισμένα μάλιστα από τα μνημονικά μέτρα, όπως η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, θα τους κυνηγούν ακόμα για χρόνια, καθώς η κυβέρνηση φρόντισε να την παρατείνει για τουλάχιστον μια διετία (2015-2016).
Στην τροπολογία για την αύξηση των δόσεων αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενσωματώθηκε και η διάταξη για την παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης με έκπτωση 30%.
Η αφαίμαξη των φορολογουμένων από την «κουρεμένη» έκτακτη εισφορά, η οποία επιβάλλεται για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές από 1% έως 4%, φθάνει τα 1,53 δισ. ευρώ στη διετία, προκειμένου να καλυφθεί μέρος της δημοσιονομικής τρύπας.
Με άλλη διάταξη παρατείνεται έως το τέλος του 2015 και η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.
Στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ταμεία, υπάγονται βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 1η Οκτωβρίου 2014 (για τα ασφαλιστικά ταμεία η προθεσμία είναι 30 Σεπτεμβρίου).
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet , έως και το Μάρτιο. Εντός των ημερών θα ορισθεί η διαδικασία και θα ανοίξει η εφαρμογή.
Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι οι φορολογούμενοι να είναι φορολογικά ενήμεροι, να έχουν δηλαδή εξοφλήσει κανονικά οφειλές που έχουν προκύψει μετά την 1η Οκτωβρίου, όπως για παράδειγμα τη δόση του ΕΝΦΙΑ για τον τρέχοντα μήνα.
Η τμηματική καταβολή -για το σύνολο της οφειλής- γίνεται με έκπτωση προσαυξήσεων ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέξει ο φορολογούμενος:
*Η εφάπαξ καταβολή συνεπάγεται απαλλαγή από τις προσαυξήσεις σε ποσοστό 100%, 90% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις, 80% σε 24 δόσεις, 70% σε 36 δόσεις, 60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις, 50% σε 60 δόσεις, 30% σε 72 δόσεις και 20% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις.
Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών , τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση.
Μπαίνοντας στη ρύθμιση οι φορολογούμενοι παύουν να απειλούνται από τα πρόστιμα ληξιπρόθεσμων οφειλών ( 10% στο δίμηνο κλπ) . Αντί για τους προβλεπόμενους τόκους και προσαυξήσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τρέχει ετήσιο επιτόκιο 4,56%.
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ ενώ οι φορολογούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να βάλουν μόνο ένα μέρος των οφειλών τους στη ρύθμιση. Πρέπει υποχρεωτικά να υπαχθεί το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής.
Όσοι φορολογούμενοι έχουν υπαχθεί στην ισχύουσα ρύθμιση «νέα αρχή», προκειμένου να συνεχίσουν σ' αυτή και να μην μεταπηδήσουν στη νέα με τις περισσότερες δόσεις, παίρνουν έξτρα μείωση προσαυξήσεων 20%.
Εφόσον δε τηρούν τους όρους της ρύθμισης υπόκεινται αναδρομικά, από 1-1-2013, σε επιτόκιο ύψους 4,56% (από 8,75%) και τυγχάνουν αναδρομικά, από την ένταξή τους στη ρύθμιση των εκπτώσεων επί των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής της νέας ρύθμισης.
Ωστόσο κανείς δεν τους εμποδίζει να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.
Η ρύθμιση χορηγείται ανά οφειλέτη και αφορά και τις οφειλές για τις οποίες αυτός ευθύνεται αλληλεγγύως. Πρόσωπα που ευθύνονται αλληλεγγύως για την καταβολή μέρους της οφειλής δικαιούνται να ρυθμίσουν το εν λόγω μέρος.
 Απώλεια ρύθμισης
Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης, έχει ως συνέπειες: την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης και την υποχρέωση άμεσης καταβολή του υπολοίπου της οφειλής.
Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μέχρι 2 δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης, ή δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος προγράμματος ρύθμισης για χρονικό διάστημα μέχρι 2 μήνες.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 2%.
Πάντως, δίνεται η δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση σε περίπτωση απώλειάς της λόγω ανωτέρας βίας.

Μ.Χ.

Ληξιπρόθεσμα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget