Αιχμάλωτοι του ΕΝΦΙΑ 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων - Μείωση μόλις 67,5 ευρώ για τις ασθενέστερες ομάδες



Πολύ κακό για το τίποτα όσον αφορά τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ που περίμεναν διακαώς οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και οι ιδιοκτήτες με κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.Για 600.000 όμως ιδιοκτήτες τα «πήγαινε - έλα» στην Εφορία δεν θα έχουν τελειωμό, από τη στιγμή που παραμένουν όμηροι σε μία από παρακάτω τρεις κατηγορίες φορολογουμένων για τις οποίες δεν έχει ακόμη βρεθεί η άκρη του νήματος από το «κουβάρι» του ΕΝΦΙΑ.

Στην πρώτη ανήκουν οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι πολύτεκνοι, οι απολυμένοι και οι γονείς φοιτητών, οι οποίοι λόγω των κοινωνικών επιδομάτων που έλαβαν στη διάρκεια του 2013 απώλεσαν την απαλλαγή ή τη μείωση του 50% που δικαιούνται στον ΕΝΦΙΑ.
Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες δεν παρέλαβαν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ενιαίου φόρου, όπως συνέβη χθες σε 1.456.955 υπόχρεους που η οφειλή τους μειώθηκε κατά 67,45 ευρώ σε μέσα επίπεδα ή 98,2 εκατ. ευρώ συνολικά και ήταν σαν να μην έγινε…
Αυτό συνέβη αφού λόγω των επιδομάτων που δεν φορολογούνται, πλην όμως προσμετρώνται στον υπολογισμό του εισοδήματος για τον ΕΝΦΙΑ, έχουν υπερβεί τα εισοδηματικά όρια βάσει των οποίων δίνονται οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές στον φόρο.
Οι τελευταίοι θα κληθούν τις επόμενες μέρες από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων να αποδείξουν στην Εφορία ότι όντως τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν τα κατά περίπτωση όρια για τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ λόγω είσπραξης αποζημίωσης απόλυσης, του ΕΚΑΣ ή επιδομάτων όπως ανεργίας, στήριξης τέκνων και φοιτητικό.
Εφόσον μετά την αφαίρεση αυτών των ποσών το υπόλοιπο τμήμα του εισοδήματος δεν ξεπερνά το εισοδηματικό κριτήριο, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει μέσα στον Δεκέμβριο σε συμψηφισμό της έκπτωσης του 50% με τις δόσεις που έχει πληρώσει ο δικαιούχος.
Σε περίπτωση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει μηδενικό εκκαθαριστικό και θα ακολουθήσει επιστροφή των ποσών των τριών δόσεων που έχει καταβάλει ο ιδιοκτήτης.
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι ιδιοκτήτες οι οποίοι τις επόμενες μέρες και έως τις 30 Νοεμβρίου θα προχωρήσουν σε διόρθωση των στοιχείων της περιουσιακής τους κατάστασης, υποβάλλοντας έτσι εκ νέου δήλωση Ε9 που θα βελτιώσει την εικόνα του φορολογικού τους προφίλ στο Taxisnet.
Ομως, εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια ΔΟΥ τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής. Θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση του φόρου μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών. Στην ίδια μοίρα ανήκουν και οι φορολογούμενοι που είχαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα και δικαιούνται για τα ακίνητα αυτά μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%. Μάλιστα οι εν λόγω ιδιοκτήτες δεν είδαν να αναρτώνται στους προσωπικούς λογαριασμούς τους στο Taxisnet νέα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ που να συμπεριλαμβάνουν τη μείωση αυτή.
Κατά κύριο λόγο αυτοί οι φορολογούμενοι δεν έχουν συμπληρώσει στις δηλώσεις Ε9 τις ενδείξεις «κενό» και «μη ηλεκτροδοτούμενο» για τα συγκεκριμένα ακίνητά τους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές-διορθωτικές δηλώσεις Ε9 όταν ανοίξει η σχετική εφαρμογή, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας. Και σε αυτούς η έκπτωση θα αποδοθεί στην επόμενη εκκαθάριση, η οποία προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο.
Στην τρίτη περίπτωση περιλαμβάνονται υποθέσεις φορολογουμένων που δεν ανήκουν σε καμία από τις προηγούμενες, αφού δεν μπορούν να υποστηριχθούν ηλεκτρονικά λόγω της έλλειψης ουσιωδών στοιχείων και απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών.
Αυτές θα εκκαθαριστούν ξεχωριστά η καθεμία με την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ενδιαφερόμενο και με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπου απαιτείται.
Το μόνο σίγουρο για όλες αυτές τις περιπτώσεις των φορολογουμένων είναι… ότι δεν πρόκειται να πλήξουν το επόμενο διάστημα, αφού οι επισκέψεις τους στην Εφορία θα είναι συνεχείς και πυκνές.
Χθες, η ΓΓΔΕ ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο εκκαθάρισης των μειωμένων εκκαθαριστικών σημειωμάτων.
Από τα 2 εκατ. υπόχρεων που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών ότι δικαιούνται έκπτωση, μέχρι στιγμής 1.296.801 φορολογούμενοι δικαιούνται μείωση κατά 50% ή 83 εκατ. ευρώ επί του ΕΝΦΙΑ.
Από τον φόρο ύψους 10,3 εκατ. ευρώ απαλλάσσονται 80.805 φορολογούμενοι, ενώ 20% μικρότερο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν 78.399 ιδιοκτήτες που διαθέτουν 110.170 κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, κτίσματα για επαγγελματική στέγη). Το συνολικό ποσό της μείωσης ανέρχεται σε 4,6 εκατ. ευρώ.


ΕΝΦΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget