Γιάννης Καράμπελας- Η ομιλία για το φορολοφικό ν/σ στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων



Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων είναι το πρώτο σκέλος μιας ολοκληρωμένης φορολογικής μεταρρύθμισης.
 Μιας μεταρρύθμισης που έχει ως στόχο 4 θεμελιώδης άξονες: α) τη δικαιοσύνη, β) την σταθερότητα, γ) την ανάπτυξη και δ) την αξιοπιστία.
 α) Δικαιοσύνη γιατί πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να επωμίζονται οι ίδιοι και οι ίδιοι τα βάρη της ελληνικής οικονομίας. Συνεπώς κρίνεται απαραίτητη η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ο δικαιότερος καταμερισμός των φόρων στις διάφορες εισοδηματικές κατηγορίες. Και αυτό επιτυγχάνεται με το νέο φορολογικό αφού για εισοδήματα οικογενείας μέχρι 24.000 ευρώ, θα υπάρχει φορο-ελάφρυνση συγκριτικά με το ότι ίσχυε μέχρι τώρα.
Επίσης με την έκπτωση φόρου το αφορολόγητο όριο σχεδόν διπλασιάζεται και μάλιστα πρόκειται για ατομικό και όχι για οικογενειακό αφορολόγητο.
 Επιπλέον οι άνεργοι και όλοι όσοι δεν έχουν εισόδημα δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο σε αντίθεση με πέρυσι που είχαμε φτάσει στο παράδοξο αυτές οι κατηγορίες να καλούνται να καταβάλουν ακόμα και 500 ευρώ.

Η κυβέρνηση δηλαδή μεριμνά και ενισχύει τα πολύ χαμηλά εισοδήματα ασκώντας κοινωνική πολιτική.
Η πλειονότητα των μισθωτών και συνταξιούχων βγαίνει κερδισμένη. Πάνω...
από 1,5 εκατομμύριο χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο.
 Επίσης φροντίζεται η διάκριση των εισοδημάτων μισθωτών και επιχειρηματιών αλλά και η ισότιμη φορολογική αντιμετώπιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Καταργείται το ειδικό καθεστώς για τις τραπεζικές και ασφαλιστικές ανώνυμες εταιρίες ενώ φορολογούνται πλέον και οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρίες.
 β) Σταθερότητα γιατί δεν είναι δυνατόν, δεν συμβαίνει πουθενά αλλού, κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι πολίτες αλλά και οι επενδυτές να βαδίζουν στα τυφλά και να μην μπορούν να υπολογίσουν έως και λίγους μήνες πριν συμπληρώσουν τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα τι φόρο πρόκειται να πληρώσουν.
 Είναι κάτι που προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα, ανασφάλεια και βέβαια δυσχεραίνει εξαιρετικά το επιβαρυμένο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας.
 Δεν υπάρχει σοβαρός επενδυτής που θα έρθει να βάλει τα χρήματά του στην Ελλάδα αν δεν έχει ένα πλάνο σε βάθος χρόνο σχετικά με τα κριτήρια και το ύψος φορολόγησης του.
 γ) Ανάπτυξη που είναι ο μοχλός για να γυρίσουμε την οικονομία μας από ελλειμματική σε πλεονασματική και η στροφή στην ανταγωνιστικότητα είναι θεμελιώδης προϋπόθεση  για την επίτευξη της ανάπτυξης. Έτσι θα προσελκύσουμε επενδύσεις.
 Γι΄αυτό και μία απ’ τις βασικές επιδιώξεις του νέου φορολογικού συστήματος είναι να μειωθεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων ώστε να υπάρξουν επενδύσεις, άρα και νέες θέσεις εργασίας.
 Αυτό επιτυγχάνεται με μείωση από 40% σε 32% στη συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις εταιρίες καθώς επίσης διαμορφώνεται ένα φιλο-επενδυτικό φορολογικό πλαίσιο, με τη μείωση του ποσοστού παρακράτησης φόρου από 25 σε 10% για τα μερίσματα ή κέρδη που κεφαλαιοποιούνται ή διανέμονται.
 Πολύ σημαντική για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και για νέες ατομικές επιχειρήσεις με εισόδημα ως 10.000 ευρώ είναι η μείωση κατά 50% που προβλέπεται στον φορολογικό συντελεστή τους.
Για να καταφέρουμε όμως να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι ώστε να μην μειονεκτούμε σαν επιχειρηματικό περιβάλλον απέναντι στα αντίστοιχα των γειτονικών χωρών, θα πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του φορολογικού συστήματος της χώρας. Κι αυτό δεν γίνεται με κανένα μαγικό ραβδάκι.
 Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να επανέλθει η αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό, τώρα είναι η στιγμή που πρέπει ν’ αλλάξει το κλίμα και εντός συνόρων. Χρειάζεται να είμαστε φορολογικά συνεπής, να ξεκινήσει η επιστροφή των καταθέσεων ώστε να λειτουργήσει ξανά σωστά η οικονομία και όπως έχει τονίσει και ο κ. Πρωθυπουργός, μόνο έτσι θα γίνει εφικτός ένας ενιαίος φόρος (flat rate tax) 15% στα κέρδη, στο σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
 δ) Αξιοπιστία. Το νέο φορολογικό σύστημα θα είναι πιο απλό.
Συγκεκριμένα από τα 8 φορολογικά κλιμάκια που υπήρχαν για μισθωτούς και συνταξιούχος, πλέον θα έχουμε μόνο 3. Η πρώτη κλίμακα αφορά φόρο 22% στα εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, η δεύτερη φόρο 32% για εισοδήματα 25.001 ως 42.000 ευρώ και η τρίτη 42% για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.
Σε ότι αφορά τους πολύτεκνους για τους οποίους έχει γίνει πολύς λόγος το τελευταίο διάστημα. Και αναφέρομαι κυρίως στην αντιπολίτευση. Μην παραπλανάται τον κόσμο. Το καταλαβαίνω ότι αυτό είναι και το μοναδικό δυνατό σας σημείο, αφού προλάβατε, για ακόμα μία φορά, να νοικιάσετε το κουστούμι του <<καλού>>...
 Οι πολύτεκνοι λοιπόν με χαμηλά εισοδήματα, με το επίδομα τέκνων που θεσπίζεται πλέον και θα ισχύει και για περιπτώσεις με ένα ή δύο παιδιά, θα έχουν φοροελάφρυνση σε σχέση με τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Ενδεικτικά αναφέρω, οικογένεια με 3 παιδιά και 18.000 ευρώ εισόδημα θα έχει συνολικό κέρδος 352 ευρώ, αφού θα λαμβάνει 960 ευρώ ετήσιο επίδομα τέκνων.
 Αναφορικά με τους αγρότες, θα υπάρξει φορολογικός συντελεστής στην αγροτική δραστηριότητα αλλά για το 2013 θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων.
Έχει σημασία η είσοδος των αγροτών στη φορολογική βάση και με την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων, θα πλήξει τα καρτέλ και τους μεσάζοντες. Σταδιακά δηλαδή και οι αγρότες θα δουν αύξηση του εισοδήματός τους ενώ και οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από τη μείωση των τιμών των προϊόντων που θα φτάνουν στα ράφια των καταστημάτων.
 Επιπροσθέτως η αύξηση του ατομικού αφορολογήτου, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, ή απαλλάσσει ή μειώνει σημαντικά τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες.
 Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ σε μια εξέλιξη σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια στενάζουν από έλλειψη ρευστότητας με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε κλείσιμο.
Ειπώθηκε δια στόματος του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων κ. Όλι Ρεν και μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Παπανικολάου, πως θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δάνεια 1,4 δις ευρώ, εντός 30 περίπου μηνών από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
 Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την εκταμίευση της δόσης που σημαίνει και την έναρξη της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, αντιλαμβανόμαστε ότι επαναφέρει τη ρευστότητα στην αγορά, προστατεύει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και δημιουργεί προσδοκίες για νέες.
 Μ’ αυτό θέλω να τονίσω πως η κυβέρνηση κινείται σε πολλές διαστάσεις με ευελιξία, ταχύτητα και με μόνο συμφέρον την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Κάνει πράξη αυτά που έχει υποσχεθεί μέσα στην Ευρώπη και δεν τρέχει στη Λατινική Αμερική για ανέξοδη ψευτοεπανάσταση που δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά στην πλήρη καταστροφή.

Ευχαριστώ.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget