Reuters: Ανεπαρκές το σχέδιο διάσωσης


Η Ελλάδα είναι ουραγός στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων καθώς από το πρόγραμμα των 20,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007 - 2013 έχει απορροφήσει μόλις 5 δισ. Ευρώ. Το πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας πιθανόν να αποδειχθεί ατελέσφορο εκτιμά το πρακτορείο Reuters, σε ανάλυσή του.
Χαρακτηρίζει ουραγό την Ελλάδα αναφορικά με την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, σημειώνοντας ότι παρουσιάζει «διαχρονική» ανικανότητα στην κατάρτιση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών σχεδίων.
Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, πέραν των διακηρύξεων για το πρόγραμμα των Ευρωπαίων ηγετών, «τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα κεφάλαια που θα διοχετευθούν σε έργα υποδομών θα είναι πολύ λίγα για τα επόμενα δύο χρόνια».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters, η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης από την ΕΕ αντικατοπτρίζεται και σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς η αρχική διατύπωση περί «Σχεδίου Μάρσαλ» εγκαταλείφθηκε στο τελικό κείμενο των Βρυξελλών προκειμένου να μη δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες.
Όμως δεν είναι μόνο η έλλειψη κεφαλαίων που περιορίζει τις πιθανότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με την ανάλυση του πρακτορείου, η Ελλάδα είναι ουραγός στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων καθώς από το πρόγραμμα των 20,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007 - 2013 έχει απορροφήσει μόλις 5 δισ. ευρώ.
Τα «νεκρά κεφάλαια θα μπορούσαν να αυξήσουν τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες» και να έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος για το σύνολο της οικονομίας.
Το πρακτορείο σημειώνει τέλος ότι «τις παθογένειες αυτές θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει η «ομάδα κρούσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που εγκατασταθεί σύντομα στην Αθήνα».

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget