Μίχας: Συνεργασία ΕΦΕΤ-περιφερειών για τα τρόφιμα


Τη δημιουργία ενός «διατροφικού Τειρεσία», που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου τροφίμων, προαναγγέλει ο νέος πρόεδρος του ΕΦΕΤ και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά Γιάννης Μίχας.
Ανάμεσα στις προτεραιότητες του νέου προέδρου του ΕΦΕΤ είναι και η άμεση συνεργασία με τις 13 περιφέρειες, τις χαρακτηρίζει ως βασικό μοχλό, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερος ο έλεγχος στην ποιότητα τροφίμων.
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:


Κύριε Μίχα, ποιος είναι ο πρώτιστος σας στόχος όσον αφορά στις προτεραιότητές σας ως νέος πρόεδρος του ΕΦΕΤ;
Πρώτος στόχος, όπως καταλαβαίνετε, είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας, η ασφάλεια των τροφίμων σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία. Δυστυχώς, υπάρχουν και αυτοί που εκμεταλλεύονται τις συνθήκες μειώνοντας την ποιότητα των προϊόντων.
Πολλοί που παρανομούν, παρά το ότι τους επιβάλλονται τα νόμιμα πρόστιμα, ωστόσο, μετέρχονται των ίδιων ενεργειών έπειτα από κάποιο διάστημα. Τι σκοπεύετε να κάνετε με αυτό;
Θα προωθήσουμε, επίσης, τη δημιουργία ενός «διατροφικού Τειρεσία», που θα λειτουργεί στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου. Ένα ενιαίο δηλαδή και πλήρως μηχανογραφημένο κεντρικό σύστημα στο οποίο θα καταγράφονται όλοι οι παραβάτες, το είδος των παραβάσεων και οι ποινές που τους έχουν επιβληθεί. Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να τηρείται και να το διαχειρίζεται ο ΕΦΕΤ ή τα αρμόδια υπουργεία.
Προέρχεστε από την Αυτοδιοίκηση. Πώς σκοπεύετε να συνεργαστείτε με τους αιρετούς;
Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή συνεργασία όλων των ελεγκτικών μηχανισμών και ιδιαίτερα με τις αιρετές περιφέρειες προς όφελος των καταναλωτών. Βασικός μοχλός για την έρευνα στην ποιότητα τροφίμων είναι και οι 13 περιφέρειες, χώρος από τον οποίο προέρχομαι, και θα δώσω ιδιαίτερο βάρος στη συνεργασία μαζί τους, ώστε να γίνει αποτελεσματικότερος ο έλεγχος στα τρόφιμα.
Δεν υπάρχει αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων με τις περιφέρειες; Πώς θα λυθεί αυτό το πρόβλημα;
Άμεση προτεραιότητα είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και ενιαίου συστήματος ελέγχων της αγοράς που θα λειτουργεί με βάση την αρχή της επικουρικότητας και όχι της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων (η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει να επιλυθεί άμεσα αυτό το ζήτημα).
Υπάρχει, επίσης, άμεση ανάγκη ενός ενιαίου, αποτελεσματικού κυρωτικού συστήματος.
Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας μικτές επιτροπές έχουν ετοιμάσει δύο πορίσματα και σύντομα θα ξεκινήσει νομοπαρασκευαστική προετοιμασία.
Πώς κρίνεται την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων στον ΕΦΕΤ;
Το προσωπικό του ΕΦΕΤ είναι εξαιρετικό και πιστεύω πως θα ανεβάσουμε όλοι μαζί ακόμα πιο ψηλά τον πήχυ της αποτελεσματικότητας των ελέγχων για προστασία των καταναλωτών.

ΠΗΓΗ aftodioikisi.gr

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget