Δανείστηκαν με επιτυχία τα «σκουπίδια» οι πτωχευμένοι Ισλανδοί

Κι όμως, οι πτωχευμένοι Ισλανδοί, των οποίων τα ομόλογα έχουν αξιολογηθεί με την κατώτατη βαθμίδα «junk-σκουπίδια» από τους περιώνυμους οίκους αξιολόγησης, δανείστηκαν και μάλιστα με επιτυχία.Ιστορία διδακτική για την αξιοπιστία των οίκων, που βρίσκονται ξανά στο στόχαστρο με την πρόσφατη υποβάθμιση της Πορτογαλίας και την παρέμβασή τους στα όσα συζητούνται για το πρόβλημα της Ελλάδας σε Γαλλία, Γερμανία.

Το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» μάς θυμίζει κατ' αρχήν το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν έβλεπαν τίποτα το επικίνδυνο, με τη Moody's να βαθμολογεί την Ισλανδία με Aaa1, μέχρι και 5 μήνες πριν οι ισλανδικές τράπεζες καταρρεύσουν το 2008 και βυθίσουν τη χώρα στη γνωστή κρίση και τη διά δημοψηφίσματος στάση πληρωμών προς Βρετανούς και Ολλανδούς πιστωτές, που ήθελαν τους Ισλανδούς να αποζημιώσουν τους καταθέτες της ισλανδικής ηλεκτρονικής τράπεζας Icesave, που προσέλκυε καταθέτες από το εξωτερικό χάρη στα υψηλά της επιτόκια.
Φέτος, Fitch, Moody's και Standard & Poor's την χαρακτήρισαν «junk». Κι όμως, η Ισλανδία βγήκε μέσα στον Ιούνιο στη διεθνή αγορά, δανείστηκε 1 δισ. δολάρια σε πενταετή ομόλογα, με ονομαστικό επιτόκιο 4,99%, τρία χρόνια αφότου οι τράπεζές της χρεοκόπησαν, αφήνοντας χρέη 85 δισ. δολαρίων. Η έκδοση, μάλιστα, του ισλανδικού ομολόγου υπερκαλύφθηκε.
Η Ισλανδία αναπτύσσεται σήμερα με ρυθμούς 2,2% και για το 2012 προβλέπει ανάπτυξη 2,9%, με το δημοσιονομικό της έλλειμμα να περιορίζεται στο 1,4%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ.
ΜΩΥΣΗΣ ΛΙΤΣΗΣ enet

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget