Ρεκόρ τριετίας φέτος στη ζήτηση για ρεύμα


Ρεκόρ τριετίας έκανε ο φετινός Ιούλιος σε σχέση με τη ζήτηση ηλεκτρισμού, καθώς την εβδομάδα που πέρασε η αιχμή «χτύπησε» τα 9.979 MW, που είναι και η υψηλότερη από το 2009.
Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Τετάρτη 20 Ιουλίου, το φορτίο έφτασε στη μεσημεριανή του αιχμή στα 9.979 MW έναντι 9.779 MW που ήταν το ανώτατο φορτίο το 2010 (15 Ιουλίου), και 9.761 MW που ήταν το αντίστοιχο υψηλό του 2009 (24 Ιουλίου).


Φυσικά η αιτία για το… 10χιλιαρο που σχεδόν άγγιξε η αιχμή την προηγούμενη Τετάρτη ήταν ο καύσωνας, ο οποίος οδήγησε την θερμοκρασία πάνω και από τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας, με συνέπεια την εκτεταμένη χρήση των κλιματιστικών. Τα σκήπτρα πάντως της υψηλότερης κατανάλωσης των τελευταίων ετών συνεχίζει να διατηρεί το 2008, και ειδικά με αιχμές που ξεπέρασαν τα 10.000 MW.

Σύγκριση τιμών

Ενδιαφέρον επίσης έχει και μια σύγκριση της πορείας που ακολουθούν φέτος οι τιμές στη χονδρεμπορική. Η μέση χονδρική τιμή φέτος τον Ιούλιο (Οριακή Τιμή-ΟΤΣ) κυμαίνεται στα 60,5 €/ ΜMWh, έναντι 55,1 €/ ΜMWh πέρυσι. Παρατηρείται δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 10%.

Πρόκειται για κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί από την δραστηριοποίηση νέων ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου, αφού αυτές έχουν τεθεί σε λειτουργία από πέρυσι. Εκτιμάται ότι οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι μέχρι και να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα των αποκλίσεων (Ιούνιος 2011), η ΔΕΗ είχε τη δυνατότητα να «παίζει» με τις διαθεσιμότητες των μονάδων της, να δηλώνει δηλαδή περισσότερες διαθέσιμες μονάδες απ’ όσες ήταν στην πραγματικότητα, για να διατηρείται η ΟΤΣ χαμηλά.
 
Μια δεύτερη αιτία για την αύξηση σε σχέση με πέρυσι της ΟΤΣ, είναι η τιμή του φυσικού αέριου. Ενώ, οι τιμές την Άνοιξη του 2011 δεν παρουσιάζουν σημαντική μεταβολή σε ετήσια βάση, από τον Ιούνιο και μετά παρατηρείται σοβαρή αύξηση

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget