Δελτίο Τύπου ΕΣΕΕ για αναστολή αυτοφώρου σε μικρο-οφειλέτες του Δημοσίου


Με νέα επιστολή της προς το Υπουργείο Οικονομικών, η ΕΣΕΕ επανέρχεται στο αίτημά της για αναστολή του άρθρου 3 του Ν. 3943/2011 που προβλέπει αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης από την 1η Αυγούστου 2011 σε όσους δεν καταβάλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:


«...Σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, δίνεται μία «τελευταία» ευκαιρία ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο έως 30 Σεπτεμβρίου 2010, σε 36 δόσεις. Για όσους δεν ανταποκριθούν, θα αρχίσει από την προσεχή Δευτέρα 1η Αυγούστου, να ισχύει το αμφιλεγόμενο μέτρο του αυτοφώρου και ποινές φυλάκισης, που θα αφορούν ακόμη και τους μικροοφειλέτες που χρωστούν στην Εφορία πάνω από 5.000 ευρώ.
Όπως είναι βέβαια γνωστό, η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών (υπολογίζονται σε 892.000) χρωστά ποσά που δεν ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ και συνολικά τα 4,1 δις ευρώ. Αντίθετα, 14.700 οφειλέτες οφείλουν συνολικά 37 δις ευρώ.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, επανερχόμαστε στα αιτήματα που πρόσφατα έχουμε υποβάλλει προς το Υπουργείο Οικονομικών και ζητούμε να επανεξετάσετε την πλήρη ποινικοποίηση οφειλών, οι οποίες δεν προέρχονται από δυστροπία αλλά είναι απότοκο της οικονομικής κρίσης και της έντονης ύφεσης στην αγορά. Είναι υπερβολικό και άδικο, μικροοφειλέτες οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να περισώσουν τις επιχειρήσεις τους και τις θέσεις εργασίας σε αυτές, απομυζώντας μέρα με την μέρα τις προσωπικές τους πλέον οικονομίες και τους κόπους μιας ζωής, υποβαθμίζοντας συνεχώς και συστηματικά το επίπεδο ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους, να κινδυνεύουν από πάνω να πάνε και φυλακή. Το κυριότερο, ούτε το κράτος θα εισπράξει, ούτε οι επιχειρήσεις θα επιβιώσουν. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δοθεί χώρος και χρόνος στον μικρομεσαίο Έλληνα επιχειρηματία να αναπνεύσει και να ανακάμψει, χωρίς να κλείσει την επιχείρησή του. Προφανώς, αυτό δεν θα γίνει αν βρεθεί ξαφνικά αντιμέτωπος και με χειροπέδες, σαν εγκληματίας του κοινού ποινικού δικαίου, ενώπιον του αυτοφώρου δικαστηρίου.
Θεωρούμε ότι το κράτος έχει πολύ μεγαλύτερες ελπίδες να εισπράξει τα απαιτούμενα ποσά από τους μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι δεν έχουν τέτοια προβλήματα επιβίωσης. Εναντίον αυτών πρέπει να στραφεί η Πολιτεία και τα κατασταλτικά της μέτρα και όχι κατά των αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που βρίσκονται σε δεινή θέση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γεμίσουν οι φυλακές με απλούς, καλόπιστους καθημερινούς ανθρώπους, που κατέληξαν εκεί αθέλητα, χωρίς φυσικά να πάψει να ισχύει το «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Την ίδια στιγμή, οι πραγματικοί ένοχοι για το κατάντημα του κράτους και της οικονομίας θα απολαμβάνουν την ελευθερία και τον πλούτο τους «εις υγείαν των κορόιδων».
Επαναλαμβάνουμε ότι, οι επιχειρήσεις δεν καταβάλουν τις οφειλές τους όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν. Πρέπει να δείξετε έμπρακτη κατανόηση και υπομονή απέναντι στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ώστε να ανακάμψει για να καταβάλει κανονικά τις οφειλές της. Ζητούμε πλήρη αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά των μικροοφειλετών έως τουλάχιστον το τέλος του χρόνου. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει από τώρα να προετοιμάζεστε για τις έντονες κοινωνικές εντάσεις που θα προκαλέσετε χωρίς αποτέλεσμα και την πλήρη διάρρηξη όχι μόνο του επιχειρηματικού αλλά γενικότερα του κοινωνικού ιστού της ελληνικής κοινωνίας».

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget